Премахване на имобилайзери

При някои автомобили имобилайзерът се намира в малка кутийка разположена около таблото или друго специално място в автомобила, a при други се намира в самото табло.

Нашите специалисти от сервизен център „Авто Електроника“ знаят, че най-честите проблеми свързани с имобилайзери са при изгубен ключ, тъй като тогава данните от имобилайзера и моторния компютър трябва да бъдат разчетени и да се програмира нов чип за да може новия ключ да бъде разпознат от имобилайзера.

Също така самия имобилайзер дефектира и тогава не винаги е възможно премахването му и за това е добре да се направи ремонт.

Другият вариант е изключване или премахване на имобилайзера. Тази операция се извършва със специализиран софтуер и е в компетенциите само на опитен специалист.

Друга опция при проблем с имобилайзера е монтирането на емулатор, който да приема входна информация и да предава изходна, и се прилага, ако проблемът не може да бъде разрешен чрез изключването на имобилайзера.

Ние от Авто Електроника силно препоръчваме да не опитвате да деактивирате имобилайзера сами. Вероятността човек, който не е запознат със спецификата на работата, да успее да разреши проблема, е силно казано минимална

Имобилайзер е електронно устройство, което не позволява запалването на автомобила без оригинален ключ с чип (транспондер). Основната задача на имобилайзера е да прекъсне една или няколко електрически вериги на автомобила и по този начин да предотврати стартирането на двигателя при опит за кражба чрез използване на неоторизиран ключ.

Включването и изключването на имобилайзера по правило трябва да са достъпни само за собственика на абтомобила – чрез използване на електронни ключове с монтиран в тях чип (транспондер). Чипът е микросхема с радиочестотна индентификация разположен в ключа и в него е записан уникален код.

Стандартно, имобилайзера се състои от три основни части:

  • Ключ с чип (намиращ се в собственика на автомобила), чийто електронен код е програмиран в блока за управление.

  • Блок за управление – имобилайзерен блок, обработващ и сверяващ данните за ключовете записани в паметта му с данните постъпващи при вкарване на ключ в контакта на автомобила и опит за стартиране на двигателя.

  • Електромагнитно реле прекъсващо електрически връзки или неелектрически системи в автомобила